CD Recensies

ZIMMERMANN, ANTON: STRIJKKWARTETTEN NR. 1-3

Zimmermann, Anton: Strijkkwartetten nr. 1 in in Es op. 3/1, 2 in B op.3/2 en 3 in F op. 3/3. Musica Aeterna solisten. Naxos 8.553952 (67’44”). 1994

 

Anton Zimmermann (141-1781) was een in Silezië geboren tijdgenoot van Haydn en Mozart; hij behoorde dus ook tot de Weense klassieken. Hij bracht het grootste deel van zijn productieve leven door in Bratslava, dat destijds Presburg heette en waar hij in dienst was van de plaatselijke bisschop en van de Hongaarse graaf Karl Josef Batthyany.

Deze Zimmermann werd slechts veertig jaar, maar bracht toch een omvangrijk oeuvre aan symfonieën, concerten (o.a. eentje voor klavecimbel en een ander voor contra bas) en veel kamermuziek tot stand waarvan we tegenwoordig nauwelijks meer wat te horen krijgen. 

De vijfdelige strijkkwartetten (met een menuet als tweede en vierde deel) uit beginjaren 1770 zijn duidelijk naar het model van Haydn (vergelijk ze met diens op. 9en getuigen van groot vakmanschap. Ze klinken hier groots van klank en mooi decoratief en onderscheiden zich positief van veel tweede garnituursmuziek uit die tijd.

De leden van Musica aeterna hebben een goede greep op deze materie en geven daar heel sympathieke vertolkingen van.