CD Recensies

ZACH: SINFONIA'S

Zach: Sinfonia’s voor 2 violen, altviool en b.c. nr 1 in A, 2 in F , 3 in A , 4 in G, 5 in A, 6 in B en 7 in D. Capella Sancta Cecilia. Arta F 10033 (66’57”). 2007

 

Op een afbeelding ziet de Tsjechische componist Jan Zach (1699-1773) er als een gekweld iemand uit. Geen wonder, want hij moet een moeilijk, vrij excentrisch mens zijn geweest als componist, violist en organist. Dat leidde tot veel arbeidsconflicten, ontslagen en elders opnieuw beginnen. Zijn belangrijkste periode bracht hij door aan het hof in Mainz.

Als componist moet Zach behoorlijk productief zijn geweest naar de gewoonte uit zijn tijd. Daaronder dertig Missen, achtentwintig strijkkwartetten, een twaalftal klavecimbelwerken en deze Sinfonia’s. Veel van zijn nagelaten werken bleven onuitgegeven in manuscript en zijn bewaard in een klooster te Stams. 

De stijl van deze werken laat mooi de overgang van de barok naar het classicisme horen en verraadt Italiaanse invloeden. Het zijn constructief gezien sterke composities.

Ivan Ženatý en Gabriela Demeterová (v), Jan Šimon (va), Petr Heiný (vc), Vit Mach (v) en Jaroslav Tüma (kl) van de Capella Sancta Cecilia laten mooi horen hoe deze muziek stijlvol ot klinken moet worden gebracht. Een onbekende alternatieve opname verscheen van het Kamerorkest Fonte di musica op Ars Produktion FCD 368.313