CD Recensies

ZUYLEN, VAN: PIANOWERKEN, LIEDEREN

Belle van Zuylen en tijdgenoten: Rameau: ‘Les cyclopes’, ‘Les tourbillons’ uit Pièces de clavecin boek 2; ‘Le rapport des oiseaux’ uit Nouvelles suites; ‘Chantons sur la musette’ uit Hippolyte et Aricie; Van Zuylen: Airs et romances nr. 1-10; Pianosonate in C op. 2/2; Sarti: Klavecimbelsonate nr. 1 in G; Rousseau: Que le jour me dure; Le rosier; Cimarosa: Ged. Klavecimbelsonates. Madelon Michel (s) en Fania Chapiro (p). Wijnand van Hooff WVH 127 (57’52”). 1994

Isabella Agneta Elisabeth van Tuyll van Serooskerken, oftewel Belle van Zuylen werd 20 oktober 1740 of slot Zuylen a/d Vecht geboren. Als schrijfster werd ze nadat ze in 1771 was getrouwd met de Zwitser   Charles Emmanuel de Charrière bekend onder de naam Isabelle de Charriere, maar ze gebruikte ook de pseudoniemen Zaïde en Abbé de la Tour. Ze kreeg de aandacht van James Boswell in diens dagboek. Ze overleed op 65-jarige leeftijd in 1805 in het familiehuis Le Pontet in Colombier bij Neuchâtel.

Ze behoorde tot de grootste Nederlandse literatoren, maar kreeg niet de erkenning die ze verdiende omdat ze in het Frans schreef.

Ook op muzikaal gebied was ze actief en als componiste liet ze Airs et romances, Menuetten en Pianosonates na. Gedeelten uit dat oeuvre  met een duidelijke Franse inslag, gecombineerd met werken van de tijdgenoten Sarti, Rousseau en Cimarosa die ze mogelijk kende, vonden hun weg naar deze interessante cd, uitgevoerd door fortepianiste Fania Chapiro en sopraan Madelon Michel.