CD Recensies

ZUIDAM: RAGE D'AMOURS

Zuidam: Rage d’amours. Claron McFadden (s., Juana 1), Barbara Hannigan (s., Juana 2), YoungHee Kim (s., Juana 3), Tracy Welborn (ms., Filips de Schone), Hillary Summers (alt, Galische vrouw, wasvrouw), Romain Bischoff (b., Pierre de la Rue), Harry van der Kamp (bs., monnik 4, zeeman 2) e.a. met het ASKO/Schönberg ensemble o.l.v. Reinbert de Leeuw. Attacca ATT 2019160 (70’00”). 2005

De opera eenakter Rage d’amours in acht taferelen met proloog en epiloog van Rob Zuidam (1964) op een libretto van de componist zelf ging tijdens het Holland Festival 2005 bij de Nederlandse Opera in première en verschijnt na jaren nu ook op cd. 

In dit werk sleept Juana la Loca (Johanna van Castilië) in 1506 op zoek naar een paradijselijk verleden met het lijk van haar geliefde echtgenoot Filips de Schone nadat ze als gevolg van de seksuele escapades van haar man al verward was in een ware extase op donker orgelende klanken door Spanje totdat ze als Johanna de Waanzinnige wegens necrofilie in een klooster wordt opgesloten. Daar kijkt ze de laatste 46 jaar van haar leven uit op Filips’ grafkapel.

Een verteller, Pierre de la Rue houdt in korte monologen het verhaal over ontrouw en meidengekte op gang en zeelui en monniken interrumperen met korte dialogen of commentaar in motetvorm.

De hoofdrol van Johanna is verdeeld over drie sopranen die in extatisch zwelgende soli elk een kant van haar karakter tonen en meteen de gespletenheid van haar geest. Razernij in slow-motion. Wat we te horen krijgen, is vitale, energieke muziek die is gekenmerkt door een rock-achtige vaart (Zuidam speelde ooit piano in een rockband).