CD Recensies

ZAVATIERI: CONCERTI DA CHIESA E DA CAMERA

Zavatieri: Concerti da chiesa e da camera nr. 1-12. Freiburgs barokorkest o.l.v. Gottfried von der Goltz. Duitse Harmonia Mundi 5472-773-2 (2 cd’s, 1u. 43’18”). 1995

Voor liefhebbers van de ‘Oude Italianen’ valt nog steeds mooi nieuw en onbekend materiaal te ontdekken. Bijvoorbeeld van de in Bologna geboren Lorenzo Gaetano Zavatieri (1690 - 1764) die in zijn tijd een gevierde violist en componist moet zijn geweest. Hij was een leerling van Giuseppe Torelli, werd in 1717 lid van de beroemde Accademia Filarmonica en maakte verschillende tournees in Noord Italië. In 1713 werd hij aangesteld als violist aan de San Petronio in Bologna en in 1735 publiceerde hij zijn twaalf Concerti da chiesa e da camera als zijn opus 1.

Deze composities vormen een goed inventief voorbeeld uit de nadagen van het Italiaanse Concerto grosso. De gezaghebbende Bolognese muziektheoreticus padre Martini prees de werken om hun blijken van ‘geraffineerde intelligentie’.

Wat in deze werken opvalt, is het geringe verschil tussen de ‘kerk’ en de ‘kamer’ stijl dat bijvoorbeeld in de Concerti grossi op. 6 van Corelli veel groter was.

Sommige van Zavatieri’s concerten dragen titels of speciale aanduidingen. ’Teatrale’ bijvoorbeeld voor nr. 7 en 9, nr. 10 is een ‘Pastorale’ en nr. 12 een ‘Tempesta di mare’. Wat overbodig heet nr. 1 ‘Introducione’.

Zelf vioolsoli invullend leidt Gottfried von der Goltz zijn Freiburgers in heelgave verklankingen van deze attractieve werken.