CD Recensies

ZELENKA: GEESTELIJKE KOORWERKEN

Zelenka: Litaniae de venerabili sacramento Z. 147; Regina cæli Z. 134; Salve regina Z. 135; Officium defunctorum ZWV. 47. Carolyn Sampson (s), Rebecca Outram (s), Robin Blaze (ct), James Gilchrist (t), Michael George (bs), Peter Harvey (bs) met The Kings’s Concert o.l.v. Robert King. Hyperion CDH 55424 (73’52”). 2002

Toen de allround begaafde Tsjech Jan Dismas Zelenka in 1729 als opvolger van Heinichen werd aangesteld als kapelmeester in Dresden wachtte hem daar een nuttig taak om meer geestelijke en wereldse muziek te schrijven. O deze cd uit de reeks ‘Bachs tijdgenoten’ is een aantal van zijn geestelijke werken verzameld. Daarin toont hij zich heel functioneel (Litaniae) en van zijn prachtlievendste kant (Regina cæli). Waar de lange teksten en vele herhalingen van de Litaniae waarschijnlijk een kwelling waren voor de geloofsgemeenschap die ze moest aanhoren, vond Zelenka een oplossing door ze in afzonderlijke deeltjes met wisselende instrumentatie te verdelen. 

In deze binnen een periode van zes jaar ontstane composities valt vooral de veelheid aan kleuren op.

Het interessantst is het Officium defunctorum, een uitgebreid ‘treurtheater’ dat begint met een ‘Invitatorium’ dat wordt gevolgd door die ‘Nocturni’. Gesteund dor een volledige begeleiding van strijkers, blazers, orgel en theorbe is het een machtig werk met prachtige koorbijdragen en wonderschone aria’s en het duet ‘Pater de coelis’.

Alle solisten verdienen grote waardering voor hun mooie, gevoelige individuele inbreng. Carolyn Sampson koestert kiest de donkerder regionen van haar stem, Robin Blaze zingt heel vloeiend en honingzoet en Peter Harvey zet goed zijn warme bas in.

Wie van Bachs vocale muziek houdt, mag deze uitgave haast niet missen.