CD Recensies

ZIMMERMANN: VIOOLSONATES

Zimmermann, A.: Vioolsonates nr. 1 in d op. 16, 2 in a op. 23 en 3 in g op. 23. Mathilde Milwidsky en Sam Haywood. Toccata Classics TOCC 0541 (84’36”).

Agnes Zimmermann (1847 - 1925) werd in Keulen geboren, maar verhuisde als kind met haar familie al naar Londen, waar ze reeds als negenjarige piano ging studeren bij Steggall, Potter en Pauer. In 1863 debuteerde ze als solist in het Pianoconcert nr. 5 van Beethoven. Later keerde ze terug naar Duitsland en werd in 1878 partner van de feministe Louisa Goldschmid. Ze was een graag geziene begeleidster van diverse andere musici. Maar ze componeerde ook. Behalve de hier opgenomen drie Vioolsonates als bekendste werken een Cellosonate op. 17, Presto alla tarantella op. 15 en het Pianotrio op. 19.

Haar 3 Vioolsonates dateren uit de jaren 1860 en 1870 en blijken van substantiële betekenis te zijn met hun afwisselend lyrische en dramatische  karakter dat de werken qua stijl en expressie ongeveer tussen Mendelssohn en Brahms situeert.

Van de jonge Engelse violiste Mathilde Milwidsky is bekend dat ze een aantal jaren deel uitmaakte van het Celan kwartet en dat ze de enige Brits e deelneemster was aan het Brusselse Koningin Elisabeth concours waar ze de eerste prijs en de publieksprijs won. 

Met reeds zo’n goede staat van dienst verbaast het niet dat de nuttige dienst die ze met deze cd première van de drie Vioolsonates van Agnes Zimmermann een standaard vestigt die niet gauw van zijn plaats zal worden verdrongen. Haar begeleider Sam Haywood levert daaraan een minstens zo belangrijke bijdrage.