CD Recensies

ZIPOLI: ORGELWERKEN

Zipoli: Zipoli in Diamantina. Sonate d’involatura deel 1; Tocada; Obra de 1 tona; Principe; Retirada del emperador de los dominios; Primavera; Folías. Marco Brescia. Paraty 269189 (68’31”). 2016
 
Behalve Cantates, Missen en Oratoria schreef de in 1680 in het Italiaanse Prato geboren en in het Argentijnse Cordóba in 1726 op 37-jarige leeftijd gestorven Domenico Zipoli die in Napels had gestudeerd bij Alessandro Scarlatti en in Rome bij Pasquini veel orgelwerken met als belangrijkste de uitgebreide Sonate d’involatura per organo e cimbalo uit 1716 met de delenToccata’, ‘Versi in re’, ‘Canzona in re’., ‘Elevazione in Do’, ‘Offertorio’, ’Versi in Do’, ‘Canzona in Do’,’ Elevazione in Fa’, ‘Post communio’, ‘Versi in Fa’. ‘Canzona in Fa’, ‘Pastorale’, ‘Versi in mi’, ‘Canzona in mi’, ’Versi in sol’, ‘Canzona in sol’.
Deze zijn als manuscripten teruggevonden in Sones mo organo uit 1746, een bundel uit de Jezuïetenmissie in het Boliviaanse San Rafael de Velasco. Verzameld in 1729 door de priester Martin Schmid.  Zelf was Zipoli ook bij de Jezuiëtenorde ingetreden en bleef hij zijn leven lang theologie studeren.
Op het historische orgel van Almeida en Siva uit 1787 in het Braziliaanse Diamantina probeert Marco Brescia zo goed mogelijk de mix van de begin achttiende Italiaanse en Spaanse stijl te verenigen. 
Ik zou deze werken, die in hoog aanzien stonden bij missionarissen, ook wel eens op klavecimbel willen horen. 
Wat deel 2 betreft, is dat mogelijk, want Laura Farabollini voert dat op klavecimbel uit (Brilliant Classics 95212 (2cd’s) in een kader van een volledige opname van de erken voor toetsinstrument die ook deel 1 met organist Carlo Guandalino bevat.