CD Recensies

ZELENSKI: STRIJKKWARTETTEN IN F EN A

Zelenski: Strijkkwartetten nr. 1 in F op. 28 en 2 in A op. 42. Four Strings kwartet. Acte Préalable AP 0236 (71’33”). 2010
 
De Poolse componist Wladyslaw Zelenski (1837 - 1921) werd in de buurt van Krakau geboren en studeerde muziek in Praag en Parijs. Eenmaal terug in Krakau begon hij aan een mooie pedagogische loopbaan voordat hij Moniusko opvolgde in een belangrijker functie in Warschau. Later keerde hij opnieuw naar Krakau terug.
Bekend werd hij vooral met zijn koorwerken. Daarvan is een mooi voorbeeld met wereldlijke koorwerken te vinden op Acte Préalable AP 0363. Maar de meeste muziekliefhebbers in het Westen zullen zich meer interesseren voor zijn Pianoconcert dat is opgenomen door Jonathan Plowright (Hyperion CDA 67958) en zijn kamermuziek
Van de niet nader gedateerde Strijkkwartetten op deze cd is het eerste van ‘voor 1885’. Een vierdelig werk waarvan het tweede deel - een typisch Pools thema met variaties - het interessantst is; ook de vrij luchtige finale klinkt aangenaam.
Strijkkwartet in A is opgedragen aan Joseph Joachim en ontstond later. Het werk is iet vrij van wat folklore, met name in het charmante Intermezzo en het hele werk geeft een innemender gevoel. Er komen kostelijke momenten in voor en de finale heeft iets uitbundigs.
Lucyna Fiedukiewicz en Grzegorg Wiek (v), Beata Raszowska (va) en Lukasz Tudzierz (vc) van het Four Strings kwartet zorgen voor mooi afgewerkte en heel gave uitvoeringen. Ze zorgen voor een aangename kennismaking met deze Poolse muziek.