CD Recensies

ZUBEL: STRIJKKWARTET NR. 1; CASCANDO; UNISONO 1 EN 2; MAXIMUM LOAD

Zubel: Strijkkwartet nr. 1 voor 4 celli en computer; Cascando voor stem, fluit, klarinet, viool en cello; Unisono 1 voor stem, slagwerk en computer; Unisono 2 voor stem accordeon en computer; Maximum load voor slagwerk en computer. Agata Zubel (stem, computer), Michal Moc (computer), Cezary Duchnowski (computer), Cellonet. Accord ACD 123-2 (57’27”). 2008
 
De in 1978 geboren Poolse componiste Agata Zubel zei ooit: ‘Ik vind dat elke kunstenaar ook uitvoerend musicus moet blijven en dat liefst iedere uitvoerend kunstenaar ook moet componeren.’ Zo blijven ze het meest betrokken bij het creatie en recreatieve proces.
Ze voegde de daad bij het woord en zorgde dat de uitvoerenden in deze tussen 2003 en 2008 ontstane werken zeer betrokken zijn bij dat hele proces. Zelf zingt Zubel heel gevoelig en zorgt ze voor subtiele effecten met een wisselend timbre en het lijkt dat ook de andere betrokkenen volkomen in sympathie zijn met haar idioom.
Strijkkwartet nr. 1 verplaatst ons in een wereld vol van samenloop en tegenspraak met glissandi en pizzicati, zoals we die van Lutoslawski kennen. De vier celli gaan soms nogal woest tekeer.
Bij Cascando gaat het om een toonzetting van het gelijknamige gedicht van Samuel Beckett uit 1936 bij wijze van psychologisch drama. Dat uit zich in een monoloog vol angsten, turbulente reacties en onbeantwoorde vragen.
De twee Unisono composities maken deel uit van een stel composities voor stem en diverse instrumenten. Met de opmerkelijke vocale techniek van Zubel klinkt dat heel apart. Geen wonder dat we worden herinnerd aan Cathy Berberian. Stem en instrument zorgen voor een intrigerend klankveld. Beide werken lijken niet helemaal af, maar een work in progress.
Maximum load wordt uitgevoerd door de slagwerker voor wie het is bedoeld: Cezary Duchnowski. Deze ontketent een waar vuurwerk dat eindigt bij Chinese bekkens.
Agata Zubel verdient om ook buiten Polen bekend te worden en deze in alle opzichten geslaagde cd kan daarbij goed helpen.