CD Recensies

ZEMLINSKY: ES WAR EINMAL

Zemlinsky: Es war einmal. Eva Johansson (s., prinses), Kurt Westi (t., prins), Per Arne Wahlgren (bs., Kaspar), Aage Haugland (bs., koning), Ole Hedegaard (t., een vrijer), Guido Paevatalu (b., commandant), Christian Christiansen (t.,  heraut) en Susse Lillsoe (ms., hofdame) met koor en orkest van de Deense omroep o.l.v. Hans Graf. Capriccio C 5440 (2 cd’s, 1u., 44’07”). 1987
 
Begin jaren 1890 had Alexander Zemlinsky (1871 - 1942) in Wenen reeds een goede reputatie als jonge componist en pianist. In oktober 1897 was Mahler directeur geworden van de Weense Hofopera en hij bood Zemlinsky, wiens talent hij bespeurde, aan om hem bij zijn tweede opera na Selema van 1897 tot 1899 te helpen en te adviseren. Samen met Zemlinsky werkte en schaafde hij aan deze hoogromantische fictieve sprookjesopera die speelt in de late Middeleeuwen met een proloog en drie aktes op libretto van Maximilian Singer naar de  gelijknamige komedie van Holger Drachmann. Wat precies het aandeel van Mahler was, is nooit duidelijk geworden. In 1912 werd het werk nog eens herzien. Maar het resultaat is hoe dan ook kostelijk.
Blijkbaar niet Mahler, maar voor deze gelegenheid dirigeerde Zemlinsky de eerste uitvoering 22 januari 1900. Later werd het werk vrij gauw vergeten, maar ter gelegenheid van Zemlinsky’s honderdvijftigste verjaardag, die 14 oktober 2021 kan worden gevierd, heeft men bij Capriccio deze (enig bestaande) Deense uitvoering opgegraven en geremastered zodat hij weer helemaal fris klinkt.
Daar mogen we dankbaar voor zijn, want de uitvoering is een over de hele linie goede.