CD Recensies

ZELENKAL: MISSA VOTIVA, LUKS

Zelenka: Missa Votiva ZWV. 18. Collegium 1704 o.l.v. Vaclav Luks. Alpha ALPHA 672 (71’07”). 2007
 
Heruitgave van Zig-Zag territoires ZZT 080801 uit 2007. Het enige verschil is dat toen 1u. 10’56” als totale speelduur werd opgegeven.
Aan het begin van deze website is deze niet besproken, dus dit is een nuttige inhaaloefening.
Zelenka schreef deze Mis pas laat in zijn leven en net als Strijkkwartet nr. 15in a op. 135 van Beethoven, ook een late compositie, als een dankgebed voor de genezing van een zware ziekte. Meer nog: net als Beethovens Kwartet, is Zelenka’s Mis een meesterwerk.
De vorm van het werk ontleende Zelenka aan de Noord-Italiaanse Misvorm: de delen ‘kyrie’, ‘gloria’, ‘credo’, sanctus’, ‘Agnus Dei’ zijn verder onderverdeeld in afzonderlijke fragmenten zoals in de opera. Maar hij heeft dat op heel bijzondere wijze gedaan, want de uitwerking is heel pakkend en de tekst is heel persoonlijk en vergt een levendige voordracht. Het verrast dat heel wat aria’s aandoen als galante opera-aria’s met syncopen en markante orkestrale details. Er zijn ook een paar imposante fuga’s op niet verwachte plaatsen, zoals in het Credo.
De uitvoering door het Tsjechische specialistenensemble van Vaclav Luks is een goede en vooral sopraan Stanislava Mihalcovà blinkt uit in het ‘Benedictus’. 
Maar er zijn ook een paar minpunten, die niets met de vertolking te maken hebben: wat storende bijgeluiden en een in het algemeen wat bedompte klank. Gelukkig is er een goed alternatief van Frieder Bernius met Joanne Lunn, Daniel Taylor, Johannes Kaleschke en Frieder Bernius met het Stuttgarts Kamer koor (Carus 83.223) uit 2008.