CD Recensies

ZINGARELLI: GIULIETTA E ROMEO

Zingarelli: Giulietta e Romeo. Franco Fagioli (ct., Romeo Montecchio), Adèle Chavet (ms., Giulietta), Philippe Talbot (t., Everardo Capelo) e.a. met het Orkest van de Opéra royal o.l.v. Stefan Plewniak. Versailles CVS 044 (79’50”, dvd 1u. 28"). 2020
 
Het was niet alleen het toneelstuk Romeo en Julia van Shakespeare dat een aantal componisten tot grootse werken inspireerde. De Italiaan Nicola Antonio Zingarelli (1752 - 1837) pakte dit gegeven in 1796 ook op en gaf Julia niet alleen beleefdheidshalve voorop in de titel van zijn korte opera in drie aktes Giulietta e Romeo op libretto van Giuseppe Maria Foppa naar een novelle van Luigi da Porta uit 1530 (en dus niet Shakespeare). Voor het eerst werd deze opera inn 1796 in La Scala opgevoerd.
Napoleon toonde een groot enthousiasme voor voor hem gecomponeerde werk toen de alt Giuseppina Grassini en de castraat Girolamo Crescentini de opera   als eerbetoon voor hem zongen. Zijn passie voor de Italiaanse opera was over het geheel groot. Grassini werd benoemd tot eerste zangeres van de keizer en werd tevens een van zijn maîtresses.
Franco Fagioli en Adèle Chavet brachten de opera in 2020 terug naar de plek in Versailles waar het bij de beschermer der kunsten en liefhebber van Italiaanse   opera zoveel succes had. ‘De zangers wekken heldhaftigheid in me’ zei Napoleon; in ons wekken ze eerder bewondering dankzij hun mooie belcanto prestaties. Maar tevens maken ze Bonapartes enthousiasme duidelijk want het gaat om een mooi werk.
Giulietta e Romeo geldt als Zingarelli’s beste opera; hij voltooide deze in acht dagen en Maria Maiibran zong daarin jarenlang tot rond 1830 Romeo.