Zweers: Symfonie nr. 3 in Bes ‘Aan mijn vaderland’. Residentie orkest o.l.v. Hans Vonk. Sterling CDS 1088-2, Olympia OCD (63’03”). 1977
In het alfabet zal Bernard Zweers (1854 - 1924) op Zwilich na de laatste componist met enige faam zijn. Het bekendst werd hij met zijn toneelmuziek bij Vondels Gysbrecht van Aemstel uit 1892. Daaruit is een Suite opgenomen door Lucas Vis met het Radio filharmonisch orkest (Sterling CD S 1061-2), samen met de Ouverture ‘Saskia’ en de Symfonie nr. 2 in Es.
Toen Bernard Zweers geboren werd, had hij last van tinnitus (oorsuizen). Desondanks begon hij toen hij 14 jaar was met het componeren van kamermuziek. Zijn muzikale ontwikkeling is beïnvloed door het bijwonen van de van de Ring des Nibelungen van Richard Wagner in 1881 in Berlijn. Ook voltooide Zweers zijn eerste symfonie in datzelfde jaar. Daarna is hij lessen gaan volgen in Leipzig bij Salomon Jadassohn.
Terug in Amsterdam werd Zweers aangesteld als leraar harmonie en compositie aan het conservatorium van Amsterdam. Die functie bekleedde hij van 1885 tot 1922. Daar heeft hij vele Nederlandse componisten opgeleid, waaronder Hendrik Andriessen, Sem Dresden en Leo Smit. Daarnaast was hij ook dirigent van verschillende koren. Maar door zijn toenemende doofheid heeft hij dat maar enkele jaren kunnen volhouden.
Zijn grootste en bekendste werk is zijn monumentale Symfonie nr. 3 “Aan mijn Vaderland” (1887/90). Dit is de Nederlandse tegenhanger van Bedřich Smetana’s ‘Ma vlast’ en een duidelijk blijk van Nederlands muzikaal nationalisme. De première van de eerste drie delen vond plaats op 23 maart 1888 onder zijn eigen leiding in de Amsterdamse Stadsschouwburg. In 1890 werd de complete vierdelige symfonie uitgevoerd door het Concertgebouworkest onder leiding van Willem Mengelberg. De Symfonie, die heel mooi is uitgevoerd door Hans Vonk, is voor deze opname netjes gedigitaliseerd.