CD Recensies

ZYMAN: PIANOCONCERT

Zyman: Pianoconcert op. 42; Rolón: Symfonisch scherzo ‘El festin de los enanos’ op. 30; Pianoconcert. Claudia Corona met het Neurenbergs symfonie orkest o.l.v. Gregor Bühl. TRXT TYXA 13023 (52’32”). 2013
 
Wat aardig dat een Duits orkest zich inzet voor twee Mexicaanse werken voor piano en orkest. Dat zal wel te danken zijn aan de Mexicaanse, in Duitsland levende pianiste Claudia Corona.
Samuel Zyman (1958) behoort tot de huidige meest invloedrijke Mexicaanse componisten. Van hem zijn ook het Fluitconcert de orkestwerken Cycles, Enquentros, een Pianotrio en een Fluitsonate op cd verschenen. Hij genoot zijn  afsluitende opleiding aan de Juilliard School in New York.
Zijn Pianoconcert uit de late jaren 1980 is vrij traditioneel van aard maar verraadt in zijn ritmiek wel kenmerkende Mexicaanse invloeden wat voor de nodige levendigheid zorgt. Qua sfeer komt het in de buurt van Respighi, Bartók en Prokofiev. Het pleidooi dat Claudio Corona voor dit werk houdt, maakt een overtuigende indruk.
José Rolón (1876 - 1945) behoort tot een eerdere generatie en zijn muziek verraadt sterke Franse invloeden. Denk in dit verband aan Ravel, Ibert, Milhaud en Honegger. Geen wonder, want hij studeerde van 1903-1907 in Parijs bij Moszkowkski en Gedalge. Het zijn geen vooruitstrevende werken die we van hem te horen krijgen, maar ze hebben iets pittoresks (zeker in Feestmaal der dwergen) in hun virtuoze ‘grand manner’ stijl, waartegen de soliste goed is opgewassen. Geen gebrek aan bravura en een aardige, heel stimulerende kennismaking.