CD Recensies

ZAMBONI: SONATE D'INVOLATURA DI LIUTO; CECCONA

Zamboni: Sonate d’involatura di liuto op. 1 nr. 1, 3, 7, 9, 11; Ceccona. Simone Pansolin. Da Vinci Classics C 00479 (59’02”). 2020
 
Over de Italiaanse barokcomponist Giovanni Zamboni (ca. 1664 - 1721) is niet zoveel bekend, behalve dat hij heel vaardig luit, theorbe, gitaar, mandoline en klavecimbel speelde. Tot zijn beste werken behoren de elf Sonate d’intavolatura di leuo  plus een ceccona die in 1718 werden gepubliceerd. Het gaat om werken met grote kwaliteit, die een nieuwe tijd aankondigen in de Italiaanse muziek aankondigen; vooral de toccata’s zijn opvallend muzikaal en staan dicht bij de  ‘toccata de durezzo e ligature’ en de nieuwe zeventiende eeuwse Franse stijl van correntes en voltes.
Een collectie als deze vormt een bijzonder amalgaam van vormen die we in vrijwel geen andere publicatie van luitwerken tegenkomen. Het album bevat ook ‘passamezzi’ met hun  saltarelli, een genre dat we veelvuldig in andere zestiende eeuwse verzamelingen aantreffen en die dezelfde functie hebben als de ’twaalf maten blues’ van nu.
Net als zijn voorganger Luciano Contini (Symphonia SYS 9216) speelt Simone Pansolin deze werken heel lenig en met een inherent geval voor de stijldans.