CD Recensies

ZORN: BOOK OF ANGELS 30

Zorn: Book of angels 30. ‘Amhiel’, ‘Kmiel’, ‘Cerviel’, ‘Hatach’, ‘Katmial’, ‘Yomyael’, ‘Udriel’, ‘Azariel’, ‘Tazbun’. Garth Knox (va, viola d’amore) met het Saltarello trio. Tzadik TZ 8350 (48’13”). 2016
 
De Amerikaanse componist en improvisator John Zorn (1953) beweegt zich op velerlei muziekgebied van jazz, rock, hardcore, klassiek, surf en metal tot klezmer. Hij stichtte ook het cd label Tzadik om zijn muziek op onder te brengen.
Deel 30 van de in 2003 begonnen reeks ‘Book of angels’ is gewijd aan experimentele muziek waarvoor Garth Knox van het Arditti kwartet en Agnès Vesterman (vc), Sylvain Lemêtre (slagw) en Julia Robert (viola, viola d’amore van het Saltarello trio aantreden.
Erg avant-gardistisch is deze muziek niet, eerder worden we teruggebracht naar de Middeleeuwen en de volksmuziek (met klezmer invloeden). Het geheel heeft wat melancholisch. Het is vooral de warme klank van de altviool en de viola d’amore die treft en kleur aan het geheel verleent; slagwerk wordt slechts spaarzaam gebruikt om het dansgevoel te versterken, zoals in ‘Kmiel’. Ook aan exotische effecten ontbreekt het niet, zoals de glissandi in ‘Hatach’ aantonen. 
Er treden soms magische effecten op als alle instrumenten samengaan of met een enkel geluid van een gong of van een aangestreken kom. Aan deze muziek valt veel genoegen te beleven. Het enige minpunt van de uitgave is het gebrek aan documentatie, maar verder maakt deze een verlangen naar de eerdere 29 duidelijk.