CD Recensies

ZELENKA: MIS

Zelenka: Missa votiva in e ZWV 18. Collegium 1704 en Collegium vocale 1704 o.l.v. Václav Luks. Zig Zag Territoirs ZZT 080801 (71’08”) 2007 

De aandacht voor de lang vergeten Boheemse componist Jan Dismas Zelenka richtte zich aanvankelijk vooral op zijn kostelijke triosonates. Gelukkig worden zijn vrijwel louter liturgische koorwerken geleidelijk aan ook op cd toegankelijk gemaakt. Vooral Hyperion en Duitse Harmonia Mundi onderscheidden zich tot nu toe op dit gebied. Dat nog plaatpremières mogelijk zijn, illustreert deze Tsjechische opname.

Met zijn lengte van ruim zeventig minuten is dit een zeer voldragen mis uit de jaren 1730. Een prachtig, inventief, enthousiast werk, Zelenka’s ziektes ten spijt. Een werk dat hem toont als een van de geïnspireerdste componisten uit zijn tijd.

De uitvoering door een enthousiast, niet te groot Tsjechisch ensemble met uit het koor gerecruteerde meer dan adequate solisten, een belangrijke ‘super vioolsolo’ en een vooral in ritmisch opzicht fel reagerend orkest, is royaal goed genoeg om deze verrassende, ook goed klinkende opname een warm onthaal te bieden.

Probeer deze cd om aangenaam verrast en blij te worden.