CD Recensies

ZIMMERMANN: DIE SOLDATEN

 

Zimmermann: Die Soldaten. Mark Munkkrittrick, Nancy Shade, Milagro Vargas, Michael Ebbecke, William Cochran, Klaus Hirte, Raymond Wolansky en Urszula Koszut met koor en orkest van het Staatstheater Stuttgart o.l.v. Bernhard Kontarsky. Teldec 9031-72775-2 (2 cd’s, 1u 47’07”). 1989

 

Sinds Alban Bergs Wozzeck heeft zich ondanks de inspanningen van Henze en Reinemann nauwelijks een Duitstalige opera in het grote repertoire kunnen handhaven. Dat daarvoor de componisten deels zelf schuld hebben omdat ze enerzijds veel te hogen eisen aan het uitvoerend apparaat en anderzijds aan het publiek stellen toont bijvoorbeeld Die Soldaten van Bernd Alois Zimmermann uit 1964 aan.

Het is een nogal schokkend werk. De componist schreef zelf het libretto op basis van het gelijknamige bürgerliche Trauerspiel van Jakob Michael Reinhold Lenz uit 1776.

De operavorm is hier opgevat als een waar mediaspektakel, als omslachtigste vorm. Wat de componist onder ‘pluralistische klank’ verstaat is in deze opname uit Stuttgart goed te horen. De stereovorm doet het werk meer recht dan de oude mono opname van Michael Gielen uit 1965 (Wergo 6698). Nog suggestiever is natuurlijk de dvd vorm van deze geslaagde Teldec opname op ArtHaus 100.270.