CD Recensies

ZELENKA: TRIOSONATES NR. 1-6

Zelenka: Triosonates voor 2 hobo’s, fagot en b.c. nr. 1 in F, 2 in g, 3 in Bes, 4 in g, 5 in F en 6 in c. Heinz Holliger, Maurice Bourgue (h), Klaus Thunemann (fag), Thomas Zehetmair (v) en Christiane Jaccottet (klav). ECM 462.542-2 (2 cd’s, 1u. 39’21”). 1997

 

De Bohemer Zelenka behoorde tot een groepje zeer getalenteerde componisten dat aan het begin van de achttiende eeuw aan het Dresdense hof emplooi vond. Het hoforkest behoorde tot de beste in Europa en vooral de blazers werden geroemd.

Waarschijnlijk schreef Zelenka zijn zes Triosonates voor hen; het bronmateriaal is niet overgeleverd en de uitwerking van de continuopartijen van de eerste en derde sonate wordt aan de uitvoerenden overgelaten.

Het uit bekende sterren bestaande groepje musici van deze opname weet de wisselende kleurige combinaties waarvan vrijwel steeds twee hobo’s en een fagot deel uitmaken naast een continuo; in nr. 3 neemt de viool de plaats van de bovenstem in.

Zelenka’s fraaie, inventieve deeltjes volgen elkaar met een haast ademloze polyfonie en stijgende intensiteit op en ook de luisteraar krijgt weinig respijt. Maar wat een spirituele muziek is dit! De uitvoeringen zijn ook heel gaaf en stimulerend.