CD Recensies

ZEMLINSKY: STRIJKKWARTETTEN NR. 1-4

Zemlinsky: Strijkkwartetten nr. 1 in A op. 4, 2 op.15, 3 op.19 en 4 op. 25; Maiblumen blühten überall; Sätze nr. 1 en 2. Susan Narucki (s), Jan Erik van Regteren Altena (va) en Taco Kooistra (vc) met het Schönberg kwartet. Chandos CHAN 9772 (2 cd’s, 2u. 26’54”). 2001

 

Zemlinsky’s vier strijkkwartetten behoren tot de minst bekende werken uit zijn vrij omvangrijke oeuvre. Maar het zijn beslist knap gewrochte werken met elk een eigen karakter en een eigen overtuigingskracht. Dat gaat van het nogal uitbundige eerste kwartet uit 1896 tot het soms sardonische vierde uit 1936.

Het mooiste is wel nr. 2 dat aan de duistere, nadrukkelijke kant is, maar ook fraaie lyrische momenten bevat. Het werd geschreven in 1913/4, een bijzonder ongelukkige periode in het leven van de componist en vormt een mooi voorbeeld van Zemlinsky’s ver ontwikkelde stijl en het bevat verschillende persoonlijke referenties aan thema’s die zijn afgeleid van de letters van zijn eigen naam en die van zijn zuster Mathilde (de echtgenote van Schönberg).

Er bestaat momenteel geen beter klinkende opname van het viertal dan die door het Schönberg kwartet.