CD Recensies

ZANI: CELLOCONCERTEN NR. 1-12

Zani: Celloconcerten nr.1-12. Martin Rummel met de Keulse Akademie o.l.v. Michael Alexander Willens. Capriccio C 5145 (2 cd’s, 2u. 10’18”). 2012

Dat er nog steeds ‘Oude Italianen’ te ontdekken vallen, bewijst deze dubbel cd met de volledige celloconcerten van Andrea Zani (1696-1757) die behalve in Noord Italië ook in de jaren 1730 werkzaam was in Wenen, waar hij in dienst stond van de graaf Von Schönborn. Uit diens archieven door de Nieuw Zeelandse musicologe Jill Ward dit dozijn celloconcerten op. Het ligt dus nogal voor de hand om te veronderstellen dat de graaf een heel behoorlijke amateurcellist was.

Deze werken doen in aansprekende melodieusheid niet onder voor de beste werken van tijdgenoten en hier wordt er een heel mooi pleidooi voor gehouden. De uitvoeringen zijn vrij luchtig en transparant van aard en een welkome bijkomstigheid is dat aan continuokant klavecimbel en orgel elkaar afwisselen. De solist is vaardig, virtuoos in de snelle delen, zangerig expressief in de langzame. Hooguit springt hij wat  vreemd op met versieringen. Pogingen tot een ‘authentieke’ klank en stijl worden niet genomen wat een beetje jammer is.