CD Recensies

ZAMPONI: ULISSE ALL'ISOLA DI CIRCE

Zamponi: Ulisse all’isola di Circe. Solisten, Cappella mediterranea en Namers kamerkoor o.l.v. Leonardo Garcia Alarcón. Ricercar RIC 342 (2 cd’s, 2u. 17’11”). 2012

 

Het enige werk waardoor Giuseppe Zamponi (ca. 1615-1662) voortleeft, is deze opera (libretto van Ascanio Amalteo) die tijdens de tachtigjarige oorlog in 1650 in Brussel werd opgevoerd bij de viering van het huwelijk van de Spaanse Philips IV met Mariana van Oostenrijk. Het was de eerste opera die in toenmalige Nederlanden op het toneel kwam en alleen al daarom is het goed om kennis te maken met het in de toen heersende stijl geschreven werk. Onvermijdelijk horen we echo’s van Monteverdi (Poppea).

Een parade van mythologische figuren – Neptunus, Apollo, Pallas Athene, Venus, Ulysses, Mercurius, Zeus, Bacchus, Thetis, Saturnus, Cupido en zelfs Chinezen komt langs. In België had de wedergeboorte van deze opera in Brussel en Luik groot succes.

We horen een succesvolle Céline Sheen en Furio Zanassi in de titelrollen en Zachary Wilder als Mercurius en Mariana Flores als Venus. De opname is verder best geslaagd op de travestierol van countertenor Dominique Visse.

Het Clematis ensemble zorgt voor kleurige begeleiding.