CD Recensies

ZELENKA: LAMENTATIONES JEREMIAE PROPHETAE

Zelenka: Lamentationes Jeremiae Prophetae ZWV. 53. Michael Chance (ct), John Mark Ainsley (t) en Michael George (bs) met de Chandos Baroque Players, Hyperion CDA 66426 (72’49”). 1990

 

Te midden van de fraaie toonzettingen van de zestiende eeuwse Klaagzangen van Jeremias door Tallis en Stravinsky’s Threni uit 1958 komen we heel wat componisten tegen die door dezelfde tekst werden geïnspireerd: M.A. Charpentier, François Couperin met zijn 3 Leçons de ténèbres pour le mercredi saint (1713/7), Zelenka (1732), Krenek (1942) en Ginastera (1946) om slechts een paar der belangrijkste te noemen.

Kenmerkend voor al deze componisten is dat ze voor deze muziek uit de Goede Week tijdens de passietijd allen de verwachte sombere toon aanslaan. Zelenka deed dat in 1722 ook voor zijn dienstheer aan de Dresdense kapel ook. Een zekere verwantschap met het idioom van J.S. Bach valt niet te ontkennen, maar Zelenka was altijd wat gedurfder, avontuurlijker en dus ook persoonlijker.

In de zes klaagzangen horen we hier telkens dezelfde zanger tweemaal in een vrij intieme vertolking die in een vrij galmrijke ruimte is opgenomen. Bevredigend klinkt het resultaat zeker.