CD Recensies

ZIMMERMANN: LIEDEREN, KAMERMUZIEK

Zimmermann: Initiale. 3 Lieder aus dem Nachlaß; Kleine Suite voor viool en piano; 5 Liederen 1942/6; Strijktrio; 3 Geestelijke liederen; Vioolsonate. Anna Prohaska (s), Alessandro Cappone (v), Cordelia Höfer (p), Rachel Schmidt (v), Berlijns strijktrio. Wergo WER 6735-2 (63’56”). 2009/10

 

Op deze cd worden fraai onbekende, kamermuzikale kanten van Bernd Alois Zimmermann belicht. Het gaat in essentie om composities uit de periode 1939-1846; alleen de sonate is uit 1950. 

Het elftal liederen in neoromantisch idioom op tekst van onder meer Rilke, Klabund en Nietzsche vormt meteen zijn volledige bijdrage aan het genre en het is goed om ze hier alle bijeen te hebben in een vertolking van de jonge lyrische sopraan Anna Prohaska (ongetwijfeld familie van dirigent Felix Prohaska en bariton Jaro Prohaska) met haar passen licht stem. Het intieme karakter van dit repertoire komt mooi naar voren.

De uit het Berlijns filharmonisch orkest gerekruteerde leden van het Berlijns trio spelen het strijktrio. Het is goed om de vioolsonate te horen omdat deze ten grondslag ligt aan het vioolconcert. 

Mooie vertolkingen alom, maar Anna Prohaska is degene die met haar streven naar declamatorische expressie voor de hoogtepunten uit dit recital zorgt.