CD Recensies

WARREN, H.: 42ND STREET

Warren, H: 42nd Street. Mariska van Kolck (Dorothy Brock), Bart Oomen (Julian Marsh), Angela Schijf (Peggy Sawyer) e.a. met ensemble Polydor 549.477-2 (69’36”). 2000

 

Deze op het boek met dezelfde titel van Bradford Ropes en de verfilming daarvan in 1933 gebaseerde musical beleefde zijn succesvolle première in 1984 in Londen. Het stuk gaat over de provinciaalse actrice Peggy Sawyer uit Allentown in Pennsylvania die droomt van een carrière als als musicalster. Maar ze is te laat voor de audities voor de nieuwe musical van Julian Marsh Pretty Lady. Helaas weet ze geen plekje in het ensemble te bemachtigen omdat ze de pech heeft dat de hoofdrolvertolkster Dorothy Brock door haar toedoen haar enkel breekt. Dan merkt ze dat het meewerken aan een musical heel wat lastiger is dan ze dacht. Ze ziet haar droom in duigen vallen, pakt haar spulletjes en gaat terug naar huis. Maar het lot beschikt bij wijze van happy end gunstiger over haar.

De muziek is van Harry Warren (1893-1981), de teksten zijn van Al Dubin, in de Nederlandse versie die een poos met succes meedraaide in de vertaling van Martine Bijl. Het is muziek in de beste, makkelijk verteerbare en rijke musicaltraditie, kort voor zijn dood geschreven met – in de oerversie – songs als ‘Forty Second Street’, ‘Shuffle off to Buffalo’. ‘You’re going to be a habit with me’ en ‘Young and healty’.

De Nederlandstalige realisatie is over de hele linie enthousiast en meer dan adequaat.