CD Recensies

WAGNER: RHEINGOLD, DAS, VAN ZWEDEN

Wagner: Das Rheingold. Mathias Goerne (b., Wodan), Michelle DeYoung (s., Fricka), Kim Begley (t. Loge), Peter Sidhom (b. Alberich), Kwangchui Youn (bs., Fasolt), Stephen Milling (bs, Fafner), David Cangeloni (t., Mime), Eri Nakamura (s., Woglinde), Aurhelia Varak (ms. Wellgunde), Hermine Haselböck (ms., Floßhilde) e.a. met het Hong Kong filharmonisch orkest o.l.v. Jaap van Zweden. Naxos 8.660374/5 (2 cd’s, 2u. 33’35”). 2015

 

Jawel, dit is het veelbelovende begin van een complete (vierdelige) Ring die in de komende jaren in Hong Kong of all places zal worden gerealiseerd en die meteen in een goedkopere editie verschijnt.

Dat Van Zweden een uitstekende Wagneriaan is, bewees hij al met de eerder besproken Hilversum/Amsterdamse Lohengrin (Quattro Live) in 2008 en Parsifal (Challenge CC 72519) in 2011.

Een eerste grote verdienste van de dirigent is fat hij de orkestklank royaal opdist, maar mooi helder houdt. Een tweede dat hij een uitstekend structuurgevoel toont waardoor het drama zich logisch vloeiend kan ontwikkelen zonder in monumentaliteit te vervallen.

De volgende aangename verrassing is de krachtige, autoritaire, ernstige Wodan van Matthias Goerne die zijn achtergrond als liedzanger toont met een volmaakte dictie. Hij is de ster van deze opname naast de dirigent. Dat de overige zangers niet alle op het hoogst denkbare niveau presteren, is onvermijdelijk en jammer, maar geen van hen is onder de maat. De besten onder hen zijn Kim Begley als slimme, duistere Alberich, Peter Sidholm als een echt kwaadwillige Alberich, de heel bevredigende Fricka van Michelle DeYoung, de robuuste reuzen Kwanchui Youn (Fasolt) en Stephen Milling (Fafner), de redelijk karikaturale Mime van David Cangelosi en het gedifferentieerde Rheintöchter trio Eri Nakamura, Aurhelia Varak en Hermine Haselböck.  

Dat de opname in Hong Kong tot stand kwam mag a priori wat wenkbrauwen doen fronsen, maar het resultaat een paar maal gehoord hebbende, smelt iedere zorg over de kwaliteiten van dit orkest voor deze muziek als sneeuw voor de zon. Deze uitgave kwam tot stand op basis van enige uitvoeringen uit het Cultureel Centrum van Hing Kong in januari 2015.

In het vervolg zullen we kennismaken met Petra Lang als Brünnhilde en Stuart Skelton als Siegmund, opnieuw Wagnerzangers van een nieuwe generatie.

Nu al lijkt dit zware concurrentie te worden voor de eerdere meest gereputeerde Ring cyclussen van Solti (Decca 455.556-2), Barenboim (Teldec 4509-91185-2) en Böhm (Philips 446.057-2).