CD Recensies

WAGNER, WALKÜRE, DIE, VAN ZWEDEN

Wagner: Die Walküre. Matthias Goerne (b., Wodan), Michelle DeYoung (ms., Fricka), Stuart Skelton (t., Siegmund), Heidi Melton (s., Sieglinde), Petra Lang (s., Brünnhilde) met het Hong Kong filharmonisch orkest o.l.v. Jaap van Zweden. Naxos 8.660394/7 (4 cd’s, 3u. 56’28”). 2015

 

De uitstekende start van Van Zweden’s Ring cyclus met Das Rheingold krijgt hier een gelijkwaardig vervolg. Op Matthias Goerne en Petra Lang zijn de andere leden van de bezetting minder bekend, maar als geheel heeft dit team zeker internationale allure.

Het lijkt of Van Zweden de tweede akte als de kern van deze opera beschouwt als gevolg van het conflict tussen Wodan en Fricka. Matthias Goerne en Michelle DeYoung delen goed hoorbaar blijkbaar die opvatting. De eerste akte vormt daarbij – nog vol lentegeur – een passende inleiding. Stuart Skelton slaagt er aardig in om Siegmund van inhoud te voorzien door de gezongen tekst betekenis te geven en als Sieglinde draagt Heidi Melton een prachtig gezonden partij bij. Ook over de rake, krachtige inbreng van Petra Lang als Brünnhilde hoeft geen twijfel te bestaan.

Jaap van Zweden stuurt het krachtige gebaren het met Wagner nauwelijks lang vertrouwde orkest dwingend door de partituur.

Wie dus nog geen complete Ring (van Solti, Decca 455.555-2 bijvoorbeeld in een positieve herwaardering) in huis heeft, kan gevoeglijk mikken op deze betrekkelijk goedkope modernere in wording.