CD Recensies

WAGNER, LIEBESVERBOT, DAS, WEIGLE

Wagner: Das Liebesverbot. Michael Nagy (b., Friedrich), Christiane Libor (s., Isabella), Charles Reid (t., Claudio), Peter Bronder (t., Luzio), Anna Gabler (s., Marianna), Thorsten Grümbel (bs., Brighella), Anna Ryberg (s., Dorabella) e.a. met het Ensemble van de Opera Frankfurt o.l.v. Sebastian Weigle. Oehms OC 942 (3 cd’s, 2u. 28’30”). 2012

 

Wagner: Das Liebesverbot. Christopher Maltman (b., Friedrich), Peter Lodahl (t., Lucio), Ilker Arcayürek (b., Claudio), David Alegret (t., Antonio), Manuela Uhl (s., Isabella), David Jerusalem (b., Angelo), Maria Hinojosa (s., Dorabella)  e.a. met het Ensemble van het Teatro Real, Barcelona o.l.v. Ivor Bolton. Opus Arte OA 1191 D (dvd, 2u. 40’). 2017

 

Wagners tweede opera (Die Feen was de eerste) had net één opvoering in 1836..  Een tweede werd afgelast omdat slechts drie bezoekers kwamen opdagen. Wagner nam afstand van het werk dat ook later zelden werd gegeven. Wagner baseerde zijn libretto losjes op Shakespeare’s Measure for measure, maar verplaatste de handeling van Wenen naar Palermo en veranderde de bikkelharde gouverneur van Sicilië in de Duitse outsider Friedrich die alle genoegens verbood.

De verwaarlozing ten spijt bezit het werk best een aantal goede kwaliteiten., hoewel de stijl - een mengeling van Franse en Italiaanse invloeden - ver verwijderd is van wat we als de rijpe Wagner kennen.

In zijn CD opname weet Sebastian Weigle met een grote bezetting van nogal veeleisende rollen en haast overbezet orkest dat soms dreigt de zangers te overstemmen goed door het werk te voeren. Christiane Libor zingt als de van non tot intrigante geworden Isabella een krachtige, betrouwbare rol, terwijl de solide bas van Michael Nagy zorgt voor een vrijwel ideale Friedrich. 

Thorsten Grümbel exploreert het komische potentieel van de hypocritische trawant van de gouverneur goed, terwijl de sopranen Anna Gabler als Marianna en Anna Ryberg als gedienstige Dorella een goede invulling geven aan hun rollen.

Er bestaan eerdere CD opnamen van dit werk, maar die behoren tot de onbekende: Edward Downes (DG, 10 cd’s), Wolfgang Sawallisch (Orfeo), Robert Hager (Opera d’oro), Robert Heger (Melodram MEL 27052) zodat eventueel vergelijken aan de geïnteresseerde wordt overgelaten.

Dat er sinds kort ook een dvd opname van Das Liebesverbot is, zou prijzenswaardig zijn wanneer niet regisseur Kaspar Holten de dramatis personae had voorzien van mobieltjes waarmee ze voortdurend ‘selfies’ maken en dus meer met zichzelf dan met de handeling bezig zijn. De eigentijdse kostuums storen ook. Beter zijn de decors van Steffen Aarfing met bijvoorbeeld een overheersende soberheid in Isabella’s klooster, een haast claustrofobische kamer voor hertog Friedrich en  een opzichtig carnavalstafereel. 

Bij de zangers ontpopt Christopher Maltman zich als een heel goede, dominante Friedrich. Meer moeite met haar rol als Isabella heeft Manuela Uhl, Peter Lodahl mort wat groeien in de rol van Lucio, Ane Jerkunica is een goede buffo en de kleinere rollen zijn naar behoren bezet, maar de ware helden zitten in het door Iver Bolton inspirerend geleide orkest. Het aantal pluspunten overheerst gelukkig nog de minpunten, maar honderd procent geslaagd is deze dvd niet.