CD Recensies

WAGNER: SYMFONISCHE GEDEELTEN UIT DER RING

Wagner: ‘Einzug der Götter in Walhal uit Das Rheingold (bew.); ‘Walkürenritt’, ‘Wotans Abschied und Feuerzauber’ uit Die Walküre (bew.); ‘Waldweben’ uit Siegfried (bew); ’Siegfrieds Rheinfahrt’, ’Siegfrieds Tod’. ’Flieget Heim, ihr Raben’ (slotscène) uit Götterdämmerung. Buffalo filharmonisch orkest o.l.v. JoAnn Falletta. Naxos 8.573839 (64’06”). 2017

 

Enig begrip is wel op te brengen voor muziekliefhebbers die Wagner redelijk goed verdragen en zelfs appreciëren zolang er maar niet wordt gezongen. 

Dat kan natuurlijk aan de hand van ouvertures, voorspelen, tussenspelen en korte puur orkestrale scènes. Maar er zijn heel wat aria’s en duetten die muzikaal beschouwd ook erg de moeite waard zijn.

Om mensen die daar meer van willen horen aan hun gerief te laten komen, zijn sinds Furtwängler in de jaren veertig vorige eeuw een opname daarvan maakte (Testament SBT 1141) best wat opnamen van verschenen. Denk aan de Symfonische syntheses van Stokowski (Serebrier, Naxos 8.570293), de Ring zonder woorden van Lorin Maazel (Telarc CD 80154) en George Szell (Sony MK 44769), De Waart met de arrangementen van Henk de Vlieger (Challenge CC 72338, CC 72649).

En nu is er dan JoAnn Falletta die bekende operafragmenten herleid tot zeven korte, kleurige, dramatische symfonische gedichten. Met het goede orkest uit Buffalo voert ze haar programma verrassend goed uit.