WAGNER: FLIEGENDE HOLLÄNDER, DER, THIELEMANN
CD Recensies - W

Wagner: Der fliegende Holländer. Samuel Youn (bs., Holländer), Ricarda Merbeth (s., Senta), Franz-Josef Selig (bs., Daland), Tomislav Mužek (t., Erik), Christa Meyer (ms., Marie) en Benjamin Bruns (t., stuurman) met het Ensemble van het Bayreuth Festival o.l.v. Christian Thielemann. Opus Arte OA CD 9043 D (2 cd’s, 2u. 13’09”), OABD 7147D (dvd. 2u., 45’). 2013

 

Zoals wel vaker kan men Wagnerproducties uit Bayreuth beter alleen auditief dan ook visueel benaderen. In dit geval zeker, want in de regie van Jan Philipp Gloger werd de handeling van de opera in 2013 wordt verplaatst naar de huidige commerciële zakenwereld van een fabriek voor waaiers waar Senta en haar vriendinnen als naaisters in een wereld van geld en materialisme werken die wordt omgebouwd tot fabriek voor elektrische ventilatoren. Van de zee en een spinnenwiel kan men slechts dromen. Vergeet dus de dvd versie van deze uitgave. Op dit gebied is de operafilm dvd uit de Bavaria studio van Sawallisch uit 1974 (DG 073-4433) haast nog het minst aanstootgevend voor wie het origineel lief is. Zelfs de regie van Andreas Homoki voor Alain Altinoglu in Zürich was draaglijker hoewel de versie van Leif Segerstam uit Savonlinna (Warner 9031-71486-2) haast de beste oplossing blijft.

Frustrerend is de situatie wel. Want in muzikaal opzicht gebeuren prachtige dingen. Ster van de opvoering in Christian Thielemann, Wagneriaan van het zuiverste bloed. Tweede grote aangename verrassing is de bas-bariton Samuel Youn in de titelrol die niet alleen prachtig zingt en voordraagt, maar ook de juiste gevoelens toont.

Ricarda Merbeth zingt een wat zwaar aangezette Senta, die meer eeg heeft van Brünhilde, maar wel zuiver, nauwkeurig zingt. Tomislav Mužek is een gedegen, forse Erik, Franz-Josef Selig een competente Daland en Benjamin Bruns en Christa Meyer voldoen ook goed, want ze zingen mooi.