CD Recensies

WAGNER, S.: ORKESTRALE OPERAFRAGMENTEN

Wagner, S.: Ouverture, Waltz, Waldszene uit An allem ist Hutchen Schuld; Ouverture Das Flüchlein, das jeder mitbekam; Ouverture, Tussenspel derde akte, Teufelswaltz uit Der Bärenhäuten op. 1. Staatsfilharmonie Rheinland-Pfalz o.l.v. Werner Andreas Albert. CPO 999.300-2 (66’45”). 1994

 

Siegfried Wagner (1859-1930) was de enige zoon van Richard Wagner en Cosima de Flavigny (de dochter van Liszt). Nadat hij compositie had gestudeerd bij Humperdinck probeerde hij carrière te maken als architect, maar nam tenslotte in Bayreuth het ‘familiebedrijf’ over als directeur en dirigent.

Als componist produceerde hij 18 opera’s, net als bij zijn vader op eigen libretti. De meeste van deze werken waren gebaseerd op volksverhalen of sprookjes en werden ook tijdens zijn leven opgevoerd.

De hier opgenomen fragmenten laten orkestrale gedeelten horen die - natuurlijk niet geheel verrassend. - veel van zijn vader hebben, maar dan meer in de geest van Die Meistersinger dan van Tristan und Isolde. Het maakt nieuwsgierig naar hoe de zangpartijen zijn.

De muziek klinkt technisch degelijk, vloeiend en goed verzorgd, wordt ook als zodanig gespeeld maar is verder, behalve misschien voor Wagner adepten, nogal oninteressant.