CD Recensies

WEINBERG: PIANOKWINTET; PIANOSONATINE; CELLOSONATE

Weinberg: Pianokwintet op. 18; Pianosonatine op.49; Cellosonate nr.2 in g op. 63. Jeanne Golan met het Attaca kwartet c/q. Andrew Nee (vc). Steinway & Sons 3007-2 (76’39”). 2017

 

Naarmate de tijd verstrijkt en op cd meer leemten worden gevuld, krijgen we een beter beeld van de Pools-Joodse Mieczyslaw Weinberg die moest werken onder het Sovjet repressiesysteem, maar niettemin als veel lotgenoten menig goed en interessant opus tot stand bracht. Terecht  groeide de waardering daarvoor gestaag.

Hier krijgen we een drie composities uit zijn latere jaren voorgeschoteld. Ze bezitten een aantrekkelijke melodiek, zijn mooi doorgecomponeerd, goed geproportioneerd en aansprekend.

Van het Pianowintet uit 1944 bestaat naast andere nog een opname van de componist zelf aan de piano met het Borodinkwartet uit 1963 (Melodiya 10.01998) en ook de beide andere werken - de Pianosonatine uit 1951 en de Cellosonate uit 1958 - zijn in meer vertolkingen op cd te vinden, maar deze combinatie is uniek en pianiste Jeanne Golan met het Attaca kwartet, dat bestaat uit Keiko Tokunaga en Amy Schroeder (v), Nathan Schram (va) en Andrew Nee (vc), zorgen voor meer dan adequate vertolkingen met de Amerikaanse Pianiste Jeanne Golan steeds als drijvende en inspirerende kracht achter de vleugel.