CD Recensies

WIREN: STRIJKKWARTETTEN NR. 2-5

Wirén: Strijkkwartetten nr. 2 op. 9, 3 op. 18, 4 op. 28 en 5 op. 41. Wirén kwartet. Naxos 8.573588 (70’36”). 2016

 

De muziek van de Zweedse componist Dag Wirèn (1905-1986) ontwikkelde zich van een redelijk toegankelijke synthese tussen klassieke en romantische invloeden tot een soberder stijl die meer van een koudere douche van striktheid dan van minimalisme was.

Hoe dat ook zij, net als vele jaren met de Poolse componist Gorecki gebeurde, was Wirén populariteit vooral gebaseerd op zijn Serenade voor strijkorkest, waarvan dan ook legio opnamen bestaan (o.a. van Bournemouth Sinfonietta onder Richard Studt op Naxos 8.553106). 

De Strijkkwartetten nr. 2-5 ontstonden tussen 1936 en 1970. Van een Strijkkwartet nr. 1 bestaat geen spoor, want het werd teruggetrokken, dus gaat het hier om een volledige reeks die mooi de ontwikkeling van de componist toont. De nrs. 2 en 3 ontstonden nog in de periode van de toegankelijker werken, de nrs. 4 en 5 met een complexere sfeer van sombere onzekerheid eisen meer van de ontvankelijke luisteraar die zich hiervoor openstelt en wordt beloond.

Strijkkwartet nr. 2 is een zonnig en blij werk, nr. 3 heeft iets neo-klassieks met veel fugatische inbreng. In nr. 4 raken we in een wat killere wereld van Szymanowski en Bartók plus zelfs de bleke melancholie van Shostakovitch en nr. 5 klinkt wat kaal met wanhopige gebaren.

Fascinerend is het geheel zeker met twee energieke werken aan het begin, gevolgd door een krachtig nr. 4 en een door angst bepaald nr. 5. Het Wirén kwartet bestaat uit Roger Olsson, Hans Elvkull (v), Linn Elvkull (va) en Hanna Thorell (vc) en maakte van dit project net als eerder het Lysell kwartet (Daphne 1021) een groot succes.