CD Recensies

WANG, CHUN: PIANORECITAL

Chun Wang: Ravel: Jeux d’eau; Bolcom: ‘Rag infernal’ en ‘Hymne á l’amour’ uit New etudes; Bartök: Buiten nr. 1-5 S. 81, BB. 89; Bonnín de Góngora: Fantasiá Jiennense; Ravel: Pianoconcert in G M. 109. Met het stedelijk orkest Granada o.l.v. Paul Mann. Naxos 8.573945 (67’05”). 2017 

Dat in de Andalusische stad Jaén sinds 1953 regelmatig pianoconcoursen plaatsvinden, zal de meeste West- en Noord-Europeanen niet bekend zijn, maar dankzij deze cd worden we erop attent gemaakt. De Chinese pianist Chun Wang, die aan de New Yorkse Juilliard school studeerde, was in 2017 de winnaar van de 53e editie.

In dit recital ontplooit hij aan de hand van werken van vier componisten zijn onmiskenbare grote talent. Interessant is het verplichte nummer dat alle concoursdeelnemers moesten spelen, de driedelige Fantasía Jiennense van de in 1970 geboren plaatselijke componist Josué Bonnín de Góngora. Het werk bestaat uit een heel energiek scherzo, een expressief intermezzo en een variatiereeks van vijf, samen in zowat een kwartier een inderdaad goede test voor de technische en expressieve vermogens van de pianist.

Ook in de andere werken brengt Wang het er goed vanaf. Of we hierna nog veel van hem zullen horen?

Dat hij een pianist is die de weg weet in twintigste eeuwse pianomuziek toont hij hier goed aan. Dat er van het Pianoconcert van Ravel betere uitgaven zijn, bijvoorbeeld van Argerich (DG 447.438-2), Aimard (DG 477.9770) en Zimerman (DG 449.213-2), daarvoor hoeft hij zich niet te schamen en dat ligt ook meer aan de begeleiding dan aan hem.