CD Recensies

WOLFE: FIRE IN MY MOUTH

Wolfe: Fire in my mouth. New York filharmonisch orkest, Crossing damesskoor, Young Peoplesmeisjeskoor o.l.v. Jaap van Zweden. Decca 308.450-2 (48’17”). 2019

In haar multimedia oratorium Fire in my mouth uit 2018 dat 24 januari 2019 in première ging, vertelt de Amerikaanse componiste Julia Wolfe (1958), van wie eerder Steelhammer werd besproken, van de brand die in 1911 in de Triangle Shirtwaist fabriek in New York’s Lower east side uitbrak en waarbij 146 arbeiders (meest vrouwen en immigranten) omkwamen.

Het is een boodschap, een credo voor goed geregelde arbeid en de rechten van immigranten. Het werk heeft vier delen met de duidelijk voor zichzelf sprekende titels: ‘Immigration’, ‘Factory’, ‘Protest’ en ‘Fire’. 

Het is geen toeval dat beide koren samen precies 146 leden tellen. ze zingen in vrij lange melodielijnen telkens herhaalde teksten en worden begeleid door voortdurend dreigend klinkende orkestklanken die al anticiperen op de ramp. Het dramatisch hoogtepunt komt aan het slot met een luide, stormachtige verklanking van de vuurzee. Van Zweden leidt een in alle opzichten imposante uitvoering.

De indrukken zijn te vers om te bepalen of de compositie blijvend indruk zal maken, of dat toch bij herhaald aanhoren de substantie er geleidelijk uit wegvloeit.