CD Recensies

WEINBERG: PIANOTRIO OP. 24

Weinberg: Pianotrio op. 24; Shostakovitch: Pianotrio nr. 2 in e op. 67. Trio Marvin. Genuin GEN 19678 (57’15”). 2018

Onder de titel Echoes of war brengt het Marvin trio van Via Kan (p), Marina Grauman (v) en Marius Urba (vc) twee Russische Pianotrio’s onder de aandacht. Weinberg schreef zijn Trio in 1945, Shostakovitch het zijne een jaar eerder.

Ter gelegenheid van zijn honderdste verjaardag is de Renaissance van Mieczyslaw Weinbergs werken in volle gang. en daarin verdient het grootse Pianotrio de volle aandacht. Over dit werk hangt duidelijk de schaduw van W.O. II en de zorg of zijn ouders en zijn zus het vernietigingskamp hadden overleefd. Dat bleek niet het geval.

In het Trio klinken echo’s van Shostakovitch met wie hij bevriend was. Het Trio begint declamatorisch, wordt gevolgd door een energieke, vrij agressieve toccata, een melancholiek ‘Poëm’ en een monumentale fuga.

Van het Trio van Shostakovitch bewaar ik goede herinneringen aan de opname van Martha Argerich, Gidon Kremer en Mischa Maisky (DG 459.326-2), maar deze nieuwe mag er ook best wezen.

Van het Trio van Weinberg bestond al een vijftal eerdere opnamen, waarvan ik alleen die van Elisaveta Blumina, Kolja Blacher en Johannes Moser uit 2012 kende (CPO 777.804-2).

Het Marvin trio bestaat uit toegewijde instrumentalisten die het goede gevoel tonen voor beide composities en in goed evenwicht voor mooie vertolkingen zorgen.