CD Recensies

WOLFE: ANTHRACITE FIELDS

Wolfe: Anthracite fields. Bang on a can all stars en Trinity choir New York o.l.v. Julian Wachner. Cantaloupe CA 21111 (59’36”). 2014

Via haar in 2015 met een Pulitzer Prize bekroonde Oratorium Anthracite fields (anthraciet is de zuiverste vorm van steenkool) uit 2014 drong de in 1958 in Philadelphia geboren New Yorkse componiste Julia Wolfe meteen door tot de eredivisie van belangwekkende Amerikaanse componisten.

Het is een aangrijpende compositie waarin Wolfe in de delen ‘Foundation’, ‘Breaker boys’, ‘Speech’, ‘Flowers’ en ‘Appliances’ het zware leven van de vaak omgekomen mijnwerkers uit de periode van 1869 tot 1916 in het westen haar geboortestaat Pennsylvania enigszins in de geest van John Adams in een tragische minimalistische stijl verklankt. Daarvoor breekt ze zinnen in lettergrepen open

Ze deed daarvoor veel onderzoek en destilleerde de tekst voor het werk uit gesprekken, krantenberichten, liederen en historische documenten die ze optekende in het mijnwerkersland. Tragische en symbolische muziek met alleen in ‘Flowers’ een wat luchtiger moment.

Aan de treffende opname daarvan werkten onder meer Ashley Bathgate (vc en stem), Robert Black (bs), Vicky Chow (piano), David Cossin (slagw), Mark Stewart (git., stem) en Ken Thomson (klar) mee. Ze dragen ontroerende momenten over maar kunnen niet verhinderen dat de vrij ruwe muziek wat gedateerd aandoet.