WEIGL: SYMFONIE NR. 1; BILDER UND GESCHICHTEN
CD Recensies - W

Weigl: Symfonie nr. 1 in E; Bilder und Geschichten op. 2. Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz o.l.v. Jürgen Bruns. Capriccio C 5365 (60’36”). 2018 

De Oostenrijkse componist Karl Weigl (1881 - 1949) was als componist van Joodse afkomst na de Anschluss in 1938 ook gedwongen om de wik naar de V.S. te nemen. Maar al lang voordien had hij zijn Symfonie nr. 1 in 1908 en de Bilder und Geschichten - die bestaan uit ‘Es war einmal’, ‘Schneewittchen und die sieben Zwerge’, ‘Storch, Storch, Steiner’, ’Schlaf, Kindlein schlaf’, ‘An Dornröschens Grab’ en ‘Elfentanz im Mondschein’ in 1922 gecomponeerd. Oorspronkelijk als een pianosuite, later georkestreerd voor kamerorkest.

In totaal schreef hij zes Symfonieën en bij de eerste uitvoering van nr. 1 in 190 in Zürich had hij meteen succes al is hert werk niet al te sterk in melodieus opzicht. Dat wordt gelukkig gecompenseerd door een sterk structuurbesef en een steeds interessante instrumentatie. Aan de serialistische mode heeft Weigl nooit meegedaan.

Ook de Bilder und Geschichten met hun vele dans- en marsritmen vormen charmante luisterkost en bezitten aardige soli voor de houtblazers en de harp. Bruns’ vertolkingen zijn heel behoorlijk en de opname klinkt mooi.