CD Recensies

WEINBERG: CELLOCONCERT

Weinberg: Celloconcert in c op. 43; Shostakovitch: Celloconcert nr. 1 in Es op.107; Lutoslawski: Mala suite. Nicolas Altstaedt met het Duits Symfonie orkest Berlijn o.l.v. Michal Nesterowicz. Channel Classics CCS 38116 (71’45”). 2015

Weinberg begint zijn enige Celloconcert uit 1948 met een d oor de solist gespeelde weemoedige, haast beklemmend eenvoudige melodie die door de strijkers met langzame akkoorden wordt begeleid als een bezwerend lied. Die stemming ordt lang aangehouden totdat de violen de melodie overnemen en het hele orkest de onderhuidse spanning met tegenstemmen en snellere ritmen overneemt. Het werk eindigt ook in een rustige sfeer. Dat is het uitgangspunt van een overweldigend mooi werk dat pas in 1957 zijn Russische première met Rostropovich had.

Voor iedere volgende vertolker was de vraag: hoeveel nadruk leg ik op de Joodse invloeden? Als rijzende celloster geeft Nicolas Altstaedt vrij gespierde, maar ook melodieuze vertolkingen van het tweetal Celloncerten en maakt hij een duidelijk onderscheid in karakter. In het lange eerste deel van Weinbergs concert wordt de tred geen moment te zwaar en aan het derde deel geeft hij een urgente klezmerdraai. Shostakovitch klinkt even gemotiveerd en sfeervol.

De luchtiger Kleine suite van Lutoslawski heeft de delen Jujarka (piccolo), Hirra polka, Piosenka (song) en Taniec (dans) en klinkt pittig en krokant. Van het Weinbergconcert is dit de beste weergave op cd.