CD Recensies

WAGNER: LOHENGRIN, NELSONS

Wagner: Lohengrin. Klaus Florian Vogt (t., Lohengrin), Annette Dasch (s., Elsa), Georg Zeppenfeld (b. koning Heinrich), Jukka Rasilainen (b., Friedrich), Petra Lang (s., Ortrud), Samuel Youn (bs., heraut) e.a. met het Ensemble van het Bayreuth Festival o.l.v. Andris Nelsons. Opus Arte OA CD 9034 D (3 cd’s, 3 u. 19’20”; 2 dvd’s, 3 u., 29’). 2011

In 2011 leidde Andriss Nelsons in zijn tot nu toe enige opera opname in Bayreuth Lohengrin in een door de ‘rat laboratorium’ regie van Hans Neuenfels omstreden voorstelling die tijdens het voorspel begint met op het toneelscherm geprojecteerde ratten waartussen een zoekende Lohengrin zich in de tiende eeuw beweegt.

Het is daarom beter om de cd versie in plaats van de dvd uitgave te kiezen, want dan wordt de luisteraar veel ongein bespaard. Oorspronkelijk zong in de productie uit 2010 Jonas Kaufmann de titelrol, maar hier is die vervangen door Klaus Florian Vogt die een lichtere stem heeft maar de rol fraai en met gezag vertolkt. Gelukkig zijn ook de zes overige rollen heel goed bezet, met glansrollen voor Annette Dasch die heel goed de mengeling van koppigheid en kwetsbaarheid van Elsa toont, Petra Lang die goed de hekelende houding van Ortrud aangeeft, Georg Zeppenveld die een waardige, warmbloedige koning Heinrich is en Samuel Youn die de heraut veelzijdig karakteriseert. In de orkestbak zorgt Nelsons ook voor prachtige momenten als veelbelovende Wagneriaan.

Dat komt in de buurt van de opnamen van Rudolf Kempe (EMI 567.415-2), Semyon Bychkov (Profil PH 09004) en Barenboim (Teldec 3984-21484-2).