CD Recensies

WILLIAMS, J.: JOHN WILLIAMS IN VIENNA

Williams, J.: John Williams in Vienna. Fragmenten uit Hook, Close encounters of the third kind, The witches of Eastwick, E.T. the extra-terrestrial, Jurassic Park, War horse, Jaws, The raiders of the lost ark, Star wars. Anne-Sophie Mutter (v) met het Weens filharmonisch orkest o.l.v. John Williams. DG 438.6373 (75’01”). 2020
 
Eerst maakte violiste Anne-Sophie Mutter onder de titel ‘Across the stars’ al een opname met The Recording Arts Orchestra onder componist John Williams in een ‘de luxe’ uitgave cd/dvd met 17 fragmenten uit diverse filmmuzieken van deze componist (DG 483.7459), nu vervolgt ze onder de titel ‘John Williams in Vienna’ met nieuw materiaal. Ze is weliswaar alleen te horen in speciaal voor haar geschreven arrangementen van de ‘Devils dance’ uit The witches of Eastwick en de ‘Raider’s march’ uit The raiders of the lost ark.
DG beschikte al over een set van 2 cd’s met filmmuziek met als titel ‘Celebrating John Williams’, kort tevoren gespeeld door het Los Angeles filharmonisch orkest onder Gustavo Dudamel (DG 483.6647), maar dat steekt wat bleek af tegen deze nieuwe poging. 
Het moet voor de 88-jarige componist een hele eer en een groot genoegen zijn geweest om het Weens filharmonisch orkest tweemaal te mogen dirigeren in repertoire dat het waarschijnlijk hoogst sporadisch op de lessenaar krijgt. Hij zal zelf misschien verbaasd zijn geweest hoe rijk en sonoor zijn muziek ineens klonk in vergelijking met de oorspronkelijke sound-tracks. Een hoogtepunt is het fragment uit Hook, waarin de hoorns schitteren. Mutter zet haar beste beentje voor in de duivelse cadens uit The witches of Eastwick.
De muziek heeft kwaliteit, het orkest besefte dat en ging gretig mee in de gebaren van de oude meester. Het resultaat is één van de mooiste opnamen met filmmuziek die straks kan dienen als waardevol muzikaal testament van Williams.