CD Recensies

WOLFE: STRIJKKWARTETTEN

Wolfe: Strijkkwartetten. Dig deep; Four Marys; Early that summer. Resp. Ethel, Cassatt kwartet en Lark kwartet. Cantaloupe CA 21011 (36’43”). 1995-2002
 
De Amerikaanse componiste Julia Wolfe (1958) is David Lang en Michael Gordon een van de drijvende krachten achter de in 1987 in NewYork opgerichte organisatie Bang on a Can die eigentijdse muziek propageert, vaak tijdens marathonconcerten. De organisatie beschikt over het eigen CD label Cantaloupe Music ter verbreiding van de daar gehoorde muziek.
Met deze uitgave wordt een drietal strijkkwartetten van haar onder de aandacht gebracht. Opmerkelijk daarbij is dat daaraan geen elektronica te pas komt zoals vaak in haar werken, maar hier zijn alleen alleen akoestische instrumenten aan het woord
Als vroegste compositie is daar Four Marys uit 1991, een werk dat werd geïnspireerd door de klanken van een Appalachian hakkebord en eindigt met een herinnering aan Beethoven. Early that summer uit 1993 en Dig deep uit 1995 hebben een spannend verloop en een wat klaaglijke sfeer die wordt versterkt door dichte clusters en die maar weinig momenten van ontspanning bieden.
Alle drie de ensembles zetten zich geheel in voor deze muziek, maar Ethel met Todd Reynolds en Mary Rowell (v), Ralph Farris (va) en Dorothy Lawson (vc) maakt de meeste indruk. Men kan klagen over de korte speelduur van de cd, mar wanneer men deze in één keer in zijn geheel beluistert is het goed om bevrijd te worden van deze hoge druk muziek.