CD Recensies

WORDSWORTH: PASTORALE SCHETSEN; PIANO- EN VIOOLCONCERT

Wordsworth: Pianoconcert in d op. 28; Pastoral sketches op. 10 nr. 1-3; Vioolconcert in A op. 60. Arta Arnicane (p) en Kamila Bydlowska (v) met het Liepāja symfonie orkest o.l.v. John Gibbons. Toccata Classics TOCC 0526 (79’41”). 
 
De Engelse componist William Wordsworth (1908 - 1988) is een nazaat van de broer van de beroemde negentiende eeuwse dichter en schrijft muziek in een post-Vaughan Williams en Sibelius stijl, net als zijn collega Edmund Rubbra. Zijn muziek ontvouwt zich aangenaam als een heel natuurlijk proces. Dat blijkt heel goed uit de drie Pastoral Sketches, vooral uit nr. 1 ’Sundown’, maar nr. 2, ‘The lonely Tarn’ met een mooie cellosolo is nog mooier, waarna ’Seascape’ wat minder boeiend is uitgevallen. 
Zijn Pianoconcert schreef Wordsworth vlak na de Tweede Wereldoorlog. Het is een abstract werk, maar achteraf gaf de componist toe dat hij tijdens het componeren veel nadat over machteloos het individu is in de moderne tijd. De vleugel vertegenwoordigt het individu, het orkest de massa. Het werk bevat vijf in elkaar overgaande delen, begint langzaam waarna een fel Allegro ferroce volgt. Het emotionele Adagio cantabile klinkt daarna beladen en dan komt een tweede, nog feller Allegro ferroce. Gedurende het hele verloop van het concert krijgt de piano meer zelfvertrouwen en in de coda is deze gelijkwaardig aan het orkest. Eind goed, al goed.
In het bijna tien jaar later geschreven Vioolconcert ontmoeten we een heel andere Wordsworth. Het driedelige werk is geen virtuoos showstuk maar een mooi lyrisch betoog met als mooiste momenten het fugatische slot van het eerste deel en het mooie aandeel van een vibrafoon. Het tweede deel heeft het karakter van een ballade en heeft net als het derde mooie thema’s. In dit werk is ook te horen dat Wordsworth een bewonderaar was van Shostakovitch.
Dirigent John Gibbons die een reeks opnamen met de volledige orkestwerken van Wordsworth leidt, bewijst zijn begrip van en sympathie voor deze muziek. Pianiste Arta Arnicane speelt haar soli met grote betrokkenheid en finesse zodat de diepere gevoelens goed worden geuit en violiste Kamila Bydlowska is de ideale vertolkster van het serieuze Vioolconcert.
Waar Liepāja ligt? Het is een stad in het zuidwesten van Letland, in Koerland, dat overeen verrassend goed orkest blijkt te beschikken.