CD Recensies

WOLF-FERRARI: VIOOLSONATES NR. 1-3

Wolf-Ferrari: Vioolsonates nr. 1 in g op. 1, 2 in a op. 10 en 3 in E op. 27. Davide Alogna en Constantino Catena. Brilliant Classics 96093 (73’15”). 2019
 
Zijn drie Vioolsonates schreef Ermanno Wolf-Ferrari (1876 - 1948) in verschillende perioden van zijn carrière in resp. in 1895, 1901 en 1943. De componist werd geboren en overleed in Venetië, maar bracht het grootste deel van zijn leven door in München, Zürich en Salzburg. Tussen beide wereldoorlogen was hij vooral populair met zijn opera’s, tegenwoordig worden die als te sentimenteel beschouwd en zelden meer opgevoerd. Helaas is zijn orkestrale- en kamermuziekrepertoire nauwelijks een beter lot beschoren. Behalve deze drie Vioolsonates, componeerde Wolf Ferrari een Strijksextet, een Sinfonia da Camera, een Pianokwintet een stel strijk- en Pianotrio’s, Duo’s voor viool en cello en een Cellosonate. 
Dat nogal zoetelijke geldt in veel mindere mate voor deze als regel charmante Vioolsonates die in vrij neoklassieke vorm zijn gegoten en inderdaad enigszins teruggrijpen op de barok. Daarvan bestaat een opname van Cristiano Rossi en Marco Vincenzi (Dynamic CDS 68) uit 1990, maar de nieuwe uitgave klinkt wat verleidelijker meteen evenwichtige combinatie van virtuositeit en terughoudendheid. Een nuttige aanvulling op het omvangrijke duorepertoire voor viool en piano.