CD Recensies

WEINBERG: STRIJKKWARTETTEN NR. 2, 5 EN 8

Weinberg: Strijkkwartetten nr. 2 in G op. 3/145, 5 op. 27 en 8. Arcadia kwartet. Chandos CHAN 20158 (52’22”). 2020
 
In de periode tussen 2006 en 2009 nam het Franse Quatuor Danel alle zeventien grillige, vaak melancholieke Strijkkwartetten van Mieczyslaw Weinberg op zes cd’s op. Die opname werd hier besproken.
Nu heeft ook het van origine Roemeense, maar tegenwoordig in Engeland gevestigde Arcadia kwartet dat bestaan uit Ana Török en Rasvan Dumitru (v), Traian Boala (va) en Zsolt Török (vc) zich op deze opgave gericht met de de drie niet in chronologische volgorde opgenomen werken uit 1940 (herzien 1987), 1945 en 1959.
Waren de Fransen vooral soepel, lenig en puntig, maar misschien ook wat afstandelijk, de Roemenen tonen meer gevoel en klinken warmer, wat ook een gevolg is van de aangenamer akoestische omstandigheden waaronder de opname is gemaakt. Ze gunnen zich ook iets meer rust en tijd, wat de muziek juist ook structureel ten goede komt.
Het beste voorbeeld daarvan in het langzame eerste deel en de ‘Humoreska’ (een soort langzame polka) van nr. 5. Waar het in deze interpretaties hooguit aan ontbreekt, is de voor Weinberg zo typische galgenhumor. Niettemin: een veelbelovend, prachtig opgenomen begin.