CD Recensies

WRANITZKY, P.: SYMFONIEËN IN C EN BES; OUVERTURES

Wranitzky, P.: Ouvertures Die Poststation oder ie unerwartete Zusammenkunft; Das Fest der Lazzaroni; Serenata Das Fest der Lazzarini; Symfonieën in C op. 19 en in Bes op. 33/1. Tsjechisch kamerfilharmonisch orkest Pardubice o.l.v. Marek Štilec. Naxos 8.574227 (68’51”). 2019
 
De Belgische violist en musicoloog François Joseph Fétis (1784 - 1871) herinnerde zich: ‘De muziek van Paul Wrantizky was toen deze nieuw was erg in de mode omdat hij het orkest zo goed beheerst en behandelt, vooral in zijn Symfonieën. Ik herinner me uit mijn jeugd dt ze goed de vergelijking met de Symfonieën van Haydn doorstonden. Dat ze nu nauwelijks meer te horen zijn, verbaast me zeer’.
De Moravisch-Oostenrijkse Paul Wraniztky leefde van 1756 tot 1808 en Naxos heeft het plan zijn volledige orkestwerken op te nemen. Dit is daarvan de eerste uitgave en er is nog een lange weg te gaan want Wranitzy, een halfbroer van de iets beter bekende componist Antonin Wranitzky, schreef 44 Symfonieën en een behoorlijk aantal andere orkestwerken en stond in Wenen in hoog aanzien.
Dit heeft niet verhinderd dat hij na zijn dood vrij snel werd vergeten. Met het begin van deze serie wil Naxos hem laten herleven. De beide voor het eerst opgenomen Symfonieën zijn in een stijl en van het kaliber van de Symfonieën van Dittersdorf en uit de middenperiode van Haydn. Dat werd voor het eerst in 2004 aangetoond door Howard Griffiths die de ‘Grande Symphonie caractéristique pour la paix avec la République françoise’ op. 31 en de Symfonie in D op. 52 opnam (CPO CPO 777.054-2).
Marek Štilec opent de serie met twee opera-ouvertures uit1793 en 1794 en sluit af met twee Symfonieën uit 1792 en 1798. Bij die in C gaat het om de ‘Große Sinfonie bei Gelegenheit der Erhebung Franzens zum Deutschen Kaiser’ en logisch heeft dat werk een feestelijk C-groot karakter. De Symfonie in Bes heeft een op zichzelf wat grotere, contrastrijker opzet. 
Pardubice is een grote Tsjechische stad met zo’n, 100.000 inwoners aan de oevers van de Elbe, 96km ten oosten van Praag en heeft een heel goed orkest dat met Štilec voor een stel puike, waar nodig dramatische uitvoeringen zorgt. Het wachten is op de vele vervolgopnamen na dit veelbelovende begin.