CD Recensies

WOODCOCK: FLUIT- EN HOBOCONCERTEN

Woodcock: Hoboconcerten nr. 10 in e, 11 in c, 12 in Es, Concert voor sextfluit nr. 1 in E, Blokfluitconcerten nr. 2 in A en 3 in D; Sammartini: Blokfluitconcert in F; Dieupart: Concert a 5 in A, Sonate in e. Anna Stegmann (blokfl) en Georg Fritz (h) met het Ensemble Odyssee. Pan Classics PC 10386 (73’24”). 2017
 
Robert Woodcock (1690 - 1728) was niet alleen een Engelse schilder van zee- en scheepstaferelen, die te vinden zijn in het National Maritime Museum in Greenwich maar, maar daarnaast ook componist en uitvoerend musicus als hoboïst. In de jaren 1720 was het Londens muziekpubliek sterk geboeid door de diverse ingevoerde Italiaanse concerten en de virtuoze musici die deze speelden op diverse instrumenten.
Woodcock heeft de reputatie als eerste Engelse componist concerten voor fluit en hobo te hebben geschreven. Daarbij koos hij zowel de sextfluit (een sopraanfluit in D) als de traverso en de hobo, begeleid door strijkers. Een aantal van die buitenland es solisten schijnt ze maar al te graag te hebben gespeeld. Woodcock was een tijdgenoot van Händel en geruime tijd werd een aantal van zijn werken toegeschreven aan zijn beroemdere collega.
Op deze cd presenteert het Nederlandse ensemble Odyssee mrt Anna Stegmann en Georg Fritz enige van Woodcocks concerten, aangevuld met werken van Charles Dieupart en het veel gespeelde, dus beroemde Blokfluitconcert in F van Giuseppe Sammartini in heel levendige en frisse vertolkingen die niet alleen beide solisten, maar ook het in Amsterdam gevestigde barokensemble Odyssee van zijn beste kant laat horen.