CD Recensies

WEBER: KLARINETKWINTET; TRIO VOOR PIANO, FLUIT EN CELLO E.A.

Weber: Klarinetkwintet in Bes op. 34, J. 182; ‘Aufforderung zum Tanz’ op. 65, J. 260 (bew); Trio voor piano, fluit en cello in g op. 63, J. 259. Van Swieten Society. QuintOne Q 090001 (60’44”). 2008
 
Van de drie werken op deze cd is de Aufforderung zum Tanz uit 1819 het bekendst. Hij schreef het oorspronkelijk als een Rondo brillant voor piano en droeg het op aan zijn vrouw Caroline. Later werd het voor orkest bewerkt (Berlioz) en dat is de versie die het bekendst is. Deze bewerking voor piano, fluit en cello is nieuw voor me en bevalt goed.
Ook het Klarinetkwintet is een vrij bekend repertoirewerk, vooral omdat het de klarinettist zoveel virtuoze mogelijkheden biedt. Technisch gezien is het even veeleisend als menig Klarinetconcert en het strijkkwartet speelt hierin slechts een nogal ondergeschikte rol. Frank van de Brinks helde toon lijkt precies de juiste voor deze pyrotechniek, hoewel hij maar weinig kan doen tegen de oppervlakkigheid van de muziek.
Er is meer diepte te vinden in het Trio voor piano, fluit en cello, mogelijk omdat het een later werk is. Erg origineel is het niet, maar de leden Marion Moonen (fl), Frank van den Brink (kl), Igor Rukhaze (v), Frank Polman (v), Bernadette Verhagen (va), Job ter Haar (vc) en Bart van Oort (piano) van de Van Swieten Society make het hele programma mooi, verzorgd en charmant.