CD Recensies

WRANITZKY: OUVERTURE DER SCHREINER; SYMFONIEËN IN d, A EN F

Wranitzky: Orkestwerken 2. Ouverture Der Schreiner; Symfonieën in d ‘La tempesta’, A op. 16/2 en F op. 33/3. Tsjechisch filharmonisch orkest Pardubice o.l.v. Marek Stilec. Naxos 8. 574255 (73’53”). 2019
 
De Tsjechische componist Paul Wranitzky (1756 - 1808) vestigde zich in Wenen waar hij geleidelijk zeer werd gerespecteerd als orkestleider en componist, maar minder roem vergaarde dan zijn tijdgenoten Haydn, Mozart en Beethoven. Toch was hij met een piek gedurende de jaren 1790 een belangrijk en geliefd symfonicus.
Dat is gauw te beluisteren in zijn vlotte ‘vivace assai’ Ouverture ‘De timmerman’ uit 1799. In de Symfonie met de titel ‘La tempesta’ die van voor 1795 is, sluit hij in de finale (‘allegro con fuoco’) aan bij Vivaldi’s concert La tempesta di mare en loopt hij net vooruit op de stormscène uit Beethoven’s Pastorale symfonie.
De beknopte Symfonie in A uit 1791 weerspiegelt een vroege periode uit Wranitzky’s orkestwerken, terwijl de Symfonie in F uit 1798 juist kenmerkend is voor zijn latere werken en opvalt door zijn pakkende thema’s en kleurige instrumentatie. De dialogen tussen strijkers en blazers zijn erg mooi en het zijn vooral de langzame delen die indruk nalaten, maar ook de bruisende finales zijn heel opwekkend. 
Het Tsjechische orkest uit Pardubice bezit alle positieve eigenschappen van de musici uit die regio: een mooi ronde, maar nooit zware klank, karakteristieke blazers en musici die discipline kennen. Voeg daar een grote muziekliefde. Dat alles tekent deze mooie uitvoeringen.